PublicWare nyheder

14 juli 2004 - PublicWare server stjålet

Drømmen som blev til et mareridt, sådan kan man bedst beskrive historien om PublicWare på egen server.

Den 21 februar 2004 gik en gammel PublicWare drøm i opfyldelse, det var nemlig dagen hvor PublicWare webstedet blev flyttet til egen server. Det som tegnede så godt for fremtidige muligheder, blev desværre afbrudt natten mellem den 8 og 9 juli. Denne nat forsvandt serveren nemlig fra sin vante plads. Ved et indbrud blev en række computere stjålet, og i blandt disse var PublicWare serveren. Dette lukkede både webstedet og e-mail systemet. Med serveren forsvandt en stor mængde PublicWare data, alt fra e-mail arkiv og web-statistik til kildekode forsvandt.

Siden indbruddet har der derfor været arbejdet hårdt på at genskabe data fra sikkerhedskopier, og på at skaffe en midlertidig server. Da indbruddet fandt sted op til en weekend, har dette desværre forsinket processen, så PublicWare først var online igen den 12 juli omkring klokken 10. I starten dog i en ikke helt opdateret udgave, men på nær download tællerne er webstedet nu genskabt til samme niveau som før indbruddet.

Status efter indbruddet er at PublicWare måtte holde ufrivillig lukket i 3,5 dag, og at en mængde data er tabt, der i blandt en mindre mængde kildekode, på grund af for dårlig sikkerhedskopiering. Sikkerhedskopieringen var kun fokuseret på hardware fejl. Den fungerende ved at sikkerhedskopien blev opbevaret på en anden computer, som stod placeret tæt ved serveren. Denne computer forsvandt også ved indbruddet. Derfor måtte ekstern placerede sikkerhedskopier findes frem. Disse er dog af noget ældre dato, hvilket har betydet tab af en række data. Heldige omstændigheder har dog betydet at et komplet websted og største delen af kildekoderne har overlevet. I sidste ende er det dermed ikke blevet en stor katastrofe for PublicWare.

Konsekvenserne efter indbruddet bliver dog omfattende. I den kommende tid skal der bruges en masse ressourcer på at få en ny permanent server op at stå. Dette vil uden tvivl vise sig at få negativ indflydelse på udviklingsarbejdet over sommeren. Indbruddet ligger naturligt også op til en revision af nødplaner, sikkerhedsprocedure og den fysiske sikring af serveren.

Men selv med de problemer som indbruddet har givet betyder det ikke en svækkelse af PublicWare. Vise interne forhold og procedure vil blive ændret, men gratis software vil der stadig være, også fra egen server. Så drømmen lever stadig.